Otwierasz własny biznes? A może… stoisz przed wyzwaniem, jakim jest otwarcie lokalu gastronomicznego? Świetnie się składa! Postanowiliśmy nieco ułatwić wam sprawę i przygotować krótki poradnik, dzięki któremu wszczęcie biznesu przestanie być dla was czarną magią! W tym artykule podpowiemy wam, czym jest projekt technologiczny i co powinien zawierać w przypadku lokalu gastronomicznego!
Czym jest projekt technologiczny?
Ważnym krokiem w otwarciu lokalu gastronomicznego jest stworzenie wyżej wspomnianego projektu technologicznego. Co to takiego? Projekt technologiczny to dokument będący odzwierciedleniem układu pomieszczeń oraz urządzeń wewnątrz lokalu, zaprojektowany zgodnie z wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi. Profesjonalnie wykonany projekt jest gwarancją wielu korzyści, tym samym pozwoli wam całkowicie zminimalizować ilość formalności do Sanepidu. Co zatem powinien zawierać projekt technologiczny dla gastronomii?
Projekt technologiczny do Sanepidu
Odpowiednio wykonany projekt technologiczny składa się z dwóch głównych części – opisu oraz szkiców. Zaprojektowany zgodnie z aktualnie obowiązującymi wymogami prawnymi projekt technologiczny zostanie pozytywnie zaopiniowany przez Sanepid, tym samym przybliży cię do otwarcia pierwszego lokalu gastronomicznego. Należy zwrócić szczególną uwagę na kwestie, tj. układ poszczególnych pomieszczeń, wyposażenie lokalu, wytyczne wentylacyjne, instalacyjne oraz architektoniczno-budowlane. Bez tego ani rusz!
Gdzie możesz zgłosić się po pomoc? Firma Horeca Design – https://horeca-design.pl/ – od lat specjalizuje się w tworzeniu profesjonalnych projektów technologicznych. Dzięki pomocy doświadczonych w tej dziedzinie specjalistów masz pewność, iż stworzony projekt zostanie pozytywnie zaopiniowany przez Główny Inspektorat Sanitarny.
Część opisowa
Projekt technologiczny dla gastronomii w części opisowej powinien zawierać najważniejsze informacje, w tym właśnie nazwę i adres lokalu, charakter budynku, szczegółowy opis prowadzonej działalności gospodarczej, wykaz urządzeń technologicznych i mebli oraz opis instalacji kanalizacyjnej i wodnej. Należy także zamieścić dane dotyczące sposobu odprowadzania ścieków.
Część graficzna
Część graficzna jest o wiele bardziej skomplikowana, gdyż wymaga znajomości aktualnie obowiązujących wymogów sanitarno-epidemiologicznych oraz najwyższej precyzji. W części graficznej powinna znaleźć się ogólna dokumentacja techniczna w pełni zgodna z wymogami rysunku technicznego zawierająca punkty kanalizacyjne, rzut poziomy kondygnacji z uwzględnieniem poszczególnych pomieszczeń oraz ich przeznaczenia czy dokładny opis stanowisk pracy, mebli i urządzeń oraz nazwę i adres lokalu gastronomicznego. W projekcie nie może też zabraknąć wszystkich procesów zachodzących w projektowanej przestrzeni.
Ile kosztuje projekt technologiczny?
Ostateczny koszt wykonania projektu technologicznego dla lokalu gastronomicznego jest uwarunkowany kilkoma czynnikami. Firmy trudniące się wykonywaniem projektów posiadają swój własny cennik. Niemniej jednak na cenę składa się m.in. metraż obiektu oraz zakres prac.
Czy projekt technologiczny można wykonać samodzielnie?
Oczywiście, że tak! Niemniej jednak zalecamy korzystać z pomocy doświadczonych specjalistów, którzy nie tylko stworzą projekt, lecz także przyspieszą cały proces. Decydując się na samodzielne wykonanie projektu technologicznego dla gastronomii, narażamy się na niepotrzebne ryzyko. Stworzenie dokumentu tego rodzaju to spore wyzwanie, a o popełnienie błędu wcale nie tak trudno… Jak wiadomo – błędy kosztują, i to niemało!