Zamrażanie to świetny sposób na długie przechowywanie produktów spożywczych. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się zamrażanie kriogeniczne żywności. Rzeczywiście jest to naprawdę efektywny sposób mrożenia jedzenia. Ryby, mięso czy warzywa zamrożone w ten sposób przez długi czas zachowują swoją wysoką jakość, także po rozmrożeniu. Jednak warto pamiętać o tym, że użycie ciekłego azotu do mrożenia wymaga zastosowania odpowiedniego sprzętu.
Zamrażanie kriogeniczne i jego najważniejsze zalety
Coraz więcej osób przykłada dużą uwagę do swojego sposobu odżywiania się. Sporą popularnością od jakiegoś czasu cieszą się np. mrożone produkty spożywcze. Klienci oczekują żywności wysokiej jakości, którą można w łatwy sposób przechowywać. Doskonale sprawdza się w tym przypadku mrożenie. Nie ma chyba lepszego sposobu na konserwację produktów żywnościowych.
Zamrażanie kriogeniczne sprawia, że jedzenie zachowuje swoją wysoką jakość. Poza tym wykorzystanie ciekłego azotu sprawia, że produkty nie są zbyt mocno odwodnione. Mięso, warzywa bądź ryby nie tracą po rozmrożeniu zbyt wiele ze swojej wagi. Kolejną zaletą zamrażania kriogenicznego jest krótki czas potrzebny na całkowite zamrożenie produktu. Dodatkowo poprzez odpowiednie urządzenia można skutecznie ograniczyć zużycie czynnika kriogenicznego. W praktyce transport zamrożonych produktów spożywczych powinien odbywać się w specjalnych pojazdach z chłodniami.
Jak należy prawidłowo mrozić produkty żywnościowe?
W celu zamrożenia żywności wykorzystać można wiele różnych technik. Nie da się jednak ukryć, że doskonałym rozwiązaniem jest zamrażanie kriogeniczne, które wykorzystuje np. ciekły azot. Jednak jego nieprawidłowe wykorzystanie może być bardzo niebezpieczne. Stąd też zachodzi konieczność sięgnięcia po odpowiednie urządzenia chłodnicze. Te zakupić można m.in. w https://www.cryogenshop.pl/.
Specjalistyczny sprzęt przeznaczony do chłodzenia sprężonymi czynnikami chłodniczymi wyposażony jest na ogół w dysze, które szybko chłodzą żywność. Co ciekawe, nie są to urządzenia zbyt skomplikowane w montażu czy użytkowaniu. Wystarczy zdecydować się na współpracę z doświadczonym dostawcą.
Zamrażanie kriogeniczne a zamrażanie mechaniczne
Mechaniczna metoda zamrażania polega na wykorzystaniu chemicznego czynnika chłodzącego np. amoniaku lub freonów w cyklu zamkniętym. W tym przypadku system przenosi duże ilości schłodzonego powietrza, aby dany produkt zamrozić. Zamrażanie kriogeniczne wykorzystuje z kolei głównie ciekły azot. Produkt ma bezpośredni kontakt z danym czynnikiem chłodzącym.
Koszty operacyjne przy mrożeniu mechanicznym zależą m.in. od ceny energii elektrycznej. Oczywiście na starcie trzeba zainwestować w odpowiedni sprzęt. Poza tym mrożenie mechaniczne jest mało elastyczne. Instalacja całego systemu zajmuje sporo czasu, a dodatkowo utrzymanie układu mechanicznego wcale nie jest zadaniem prostym. Wymaga sporo czasu i energii. Z kolei zamrażanie kriogeniczne na początku wcale nie wymaga tak dużych inwestycji. Sprzęt stosowany w tym przypadku jest znacznie mniejszy, a przy tym można go wypożyczyć. Generuje także niższe temperatury. Nie jest trudny w konserwacji i nie wymaga stosowania kompresorów. Tym samym mrożenie kriogeniczne jest mniej pracochłonne i energochłonne. W zasadzie wystarczy do urządzenia dostarczyć płyn i uruchomić natrysk. Nic więc dziwnego w tym, że od lat cieszy się coraz większą popularnością na rynku.